|
Yakakent'in Tarihi :
Yakakent’in
kuruluşu M.Ö.2. yüzyıla rastlar. Bizanslıların yaşadığı dönemde adı
‘KOMİNOS’ olan şehri ; Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran seferi yapmak
üzere Trabzon’a geçerken halkı Osmanlı İmparatorluğunu tanımadığı
gerekçesiyle yerle bir ettiği söylenir. ’KOMİNOS’ kelimesi başsız
piskopos anlamına gelir.Kente daha sonra gelenler adını ‘GÜMENEZ’
şeklinde değiştirmişlerdir. Bugünkü Yakakent 1800 yılında Gerze’den
gelen üç-dört aile tarafından kurulmuştur.1893-1895 yıllarında Rus
işgalinden kaçan Doğu Karadenizliler ve 1922 yılında Yunanistan
(SELANİK)’ten gelen mubadillerle Yakakent büyümüştür.1896 yılında
Muhtarlık, 1 Mart 1963 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur.Aynı yıl
Gümenez olan ismi, kıyı şehri anlamına gelen YAKAKENT olarak
değiştirilmiştir. 09.05.1991 tarihinde ilçe olmuştur. İlçenin toplam
nüfusu 10.632 dir.
Coğrafi Konumu :
Yakakent; Karadeniz kıyısında mavi ile yeşilin birleştiği , Sinop il
sınırı ile Samsun il sınırı arasındaki geçit noktası olup, ilçenin
Samsun’a olan uzaklığı 84 km dir. Doğusunda Alaçam , batısında Gerze ,
Güneyinde Canik dağları, Kuzeyinde ise Karadeniz yer almaktadır.
İklimi : İlçede yaz aylarında genelde yağmur yağmaz. Kış ise, ılık ve de
bol yağışlı geçer.
Ekonomik Yapısı :İlçe ekonomisi tarımsal karaktere sahip olmakla beraber,
balıkçılıkta ekonominin can damarıdır. Karadeniz’de avlanan her
türlü balığı ve dünyaca ünlü Mersin balığı ile nesli tükenmekte
olan Mavruşgil balığını burada bulmak mümkündür. Mavrüşgil
balığının burada bulunmasının nedeni ise deniz suyunun çok temiz
olmasındandır.
Köylerdeki el sanatlarından halıcılık ön plandadır. Böylece
halıcılık ilçeye önemli gelir kaynağı sağlamaktadır.Balık yönünden zengin bir çeşitliliğe sahip olan ilçemizde,
deniz ürünlerini değerlendiren özel sektöre ait balık unu ve de
yağı fabrikaları yanında vatos, köpekbalığı, denizsalyangozu ve
kum midyesi gibi bazı deniz ürünleri işlenip şoklanarak başta
Japonya olmak üzere diğer ülkelere ihraç edilmektedir.
Ulaşım :Samsun-Sinop karayolu üzerinde bulunan Yakakent’e her zaman düzenli yapılan seferlerle ulaşım sağlanmaktadır.
Kültür ve Turizm : İlçemiz yeşil ile mavinin kucaklaştığı ender köşelerinden biri olan ve Samsun ilinin denize sıfır tek ilçesidir. Yakakent’in 14 km’lik sahil bandı olup her bir metrekaresi plaj konumundadır. İlçe merkezinde ise 2,5 km’lik sahil şeridi bulunmaktadır. Çok temiz denize sahip olan ilçemizde ayrıca özel sektöre ait olan kumluk aile plajı bulunmaktadır.
Yakakent’te deniz tertemiz ve berrak bir görünüme sahiptir. Her türlü balığın bulunduğu bu ilçemizde , rahat ve huzurlu bir ortamda denize girebilir, uzun doğa yürüyüşleri yapabilir , leziz balık çeşitlerinden yiyebilir ve gününüzü en güzel şekilde değerlendirebilirsiniz.
Ayrıca yaz sezonu boyunca sahil bandında bulunan çay bahçeleri ve canlı müzik yayını yapan eğlence yerlerinde gece hayatını doyasıya yaşamak isteyenlere renkli canlı atmosfer sunmaktadır.
İlçemizde çam ormanları denizle iç içe olması nedeniyle huzurlu ve temiz bir çevre görüntüsü sergilemektedir. İlçenin kayalı köyü mevkiinde bunan Kunduz balık gölü ilkbahar ve yaz mevsimlerinde kamp yeri olarak kullanılır. İlçeye 4 kilometre uzaklıktaki Çam gölü mevkiinde hem denize girip hem de saki bir ortamda piknik yapabilirsiniz. Ayrıca kent kalabalığından ve stresinden kurtulmak isteyen tatilcilere çadır ve karavan kampı kurmak için Yakakent ideal bir ortam sağlamaktadır.
Türkiye’ nin en büyük balıkçı barınağına sahip olan ilçemiz , yakın bir gelecekte yat turizmine de ev sahipliği yapma yolunda çalışmalarını sürdürmektedir. Daha yüksek kesimlerde yaylalar da doğa yürüyüşü ve piknik yapmaya elverişli ortam bulunmaktadır.
Uzunkız , Kirazlı , Beşçam , Elikbuyduran ve Necati Batı yaylaları bu etkinliklere cevap verecek konum içermektedir.
Yakakent belediyesi tarafından her yıl Temmuz ayının son haftasında kültür ve sanat şenlikleri düzenlenmektedir. Bu şenlikler sırasında spor , müzik , yemek yarışmaları düzenlenmektedir. Ayrıca deniz oyunları , şiir dinletisi ve eğitici paneller düzenlenmek- tedir. Etkinliklerin diğer bölümünde Türk-Japon köşeleri oluşturulur.
Konaklama : İlçemizde genelde aile pansiyonculuğu yapılmakta olup Belediyeye ait 20 yataklı otel ve restaurant; hemen yanında yine belediyeye ait 12 aileyi barındıracak moteller bulunmaktadır.
İlçede 15 kişilik yatak kapasiteli öğretmen evi mevcuttur. Çamgölü girişinde tatil köyü konumunda apart moteller ve pansiyonlar mevcuttur
Türk - Japon Kardeşliği : Yakakent – Kushimato kardeşliği ; 1890 yılında padişah Abdulhamit Japon imparatorluğunun amcasını bir savaş gemisiyle İstanbul’a yaptığı dostluk ziyaretine karşılık vermek üzere ‘Ertuğrul Fırkateyni’ ni Japonya’ya göndermiştir. Osman Paşa’nın kumandasındaki gemi Yokohama limanına demirlemiş. Kumandan Japon halkı tarafından sevgi gösterileriyle karşılanmıştır. Ertuğrul yurda dönmek üzere yola çıktıktan sonra Funakara kıyılarında korkunç bir tayfuna tutulmuştur. Azgın dalgalara dayanamayan yelkenli savaş gemisi kayalara çarparak parçalanmıştır. Olay Kashino adasının Pasifik okyanusu sahillerinde meydana gelmiş , kaza geç saatlerde olduğundan denizcilerin çoğu sulara gömülmüş 581 şehit verilmiştir. Adanın tepesindeki fenerden kazayı gören fenerci ada halkını yardıma çağırmış , büyük çaba gösteren Japonlar 69 kişiyi kurtarmışlardır.
Tarihteki bu acı olay dünyanın iki ucunda bulunan iyi niyet, dostluk ve sevgi hisleriyle yaşayan iki beldeyi birbirine bağlamaktadır. 1963 yılında Japonya’ya giden Türk-Japon Parlamenterler arası Dostluk Kurumu başkanı Manisa senatörü Ferit Alp İSKENDER ile Samsun senatörü Dr. Ferit TEVETOĞLU Kushimato (Kashino) da bulunan Ertuğrul Şehitliğini ziyaret etmişlerdir. Dr. Ferit TEVETOĞLU Kushimato’nun balıkçı köyü Kashinoyu Yakakent’e benzetmiştir. Türkiye’ye dönen parlamenterlerimiz aynı yıl iki balıkçı köyünün kardeş köy olması yolunda girişimlerde bulunmuşlardır. 12 Aralık 1963 yılında Japonya ve Türkiye‘nin bu iki balıkçı köyü törenle kardeş köy , ilkokulları arasında kardeşlik ilan edimli olup 14 Mayıs 1997 tarihinde ise her iki belde arasında kardeşlik bildirgesi imzalanarak resmiyete kavuşmuştur...
|
|