Kırım'ın Rusya tarafından ilhakına ilişkin gazetelerimizin duyarlı köşelerinde değişik görüşler ve tahliller yapıldı. Dış politika uzmanı, askeri stretejist, aydın münevver bir çok vatanperver kişisel kanaati yönünde fikirlerini açıkladı.
Bir vatan parçasının Kadim GAVUR tarafından göz göre göre hırsızlanmasıyla ilgili süreci acaba doğru tahlil edebiliyor muyuz. Taraf olanların gerçekte neyi hedeflediklerini, tarafların gerçek destekçilerinin ise, yanlarında gördüklerimiz mi yoksa, karşısında sandıklarımız mı olduğunu ne kadar doğru okuyabiliyoruz.
Mahir kaynak mantığından yola çıkarak, acaba bu olayda bonusları kim alıyor sorusundan hareketle bir sorgulama yapacak olursak basit yollardan farklı sonuçlara da ulaşabiliriz.
Öncelikle şu bilgileri hatırlayalım.
1- Kırım uluslar arası meşruiyet açısından Ukrayna'ya bağlıdır. Rusya burada ikili anlaşmalar ile Askeri üst veya askeri varlık bulunduruyor.
2- Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmaya göre, Rus askeri varlığı ve Sivastopoldaki Rus donanmasının 2017 de Kırım'dan çekilmesi gerekiyor
Bu ön bilgilere bağlı olarak Ukrayna'daki gelişmeleri şöyle de görebiliriz.
Oyunun birinci perdesi
Ukrayna'da muhalefet iktidarın AB hedeflerinden uzaklaştığı, yolsuzluğa bulaştığı nedenleriyle hükümetin istifasını isteyip sokağa iniyor.
AB ülkeleri ve ABD muhalefetten yana tavır alınca Ukrayna hükümeti iyice sıkışıyor.
Bu karmaşada Rusya açıkça Ukrayna hükümeti yanında pozisyon alıyor.
Yaşanan ya da yaşatılan kontrollü iç çatışma, yüksek yoğunluklu halk ayaklanmasına dönüşmeden hükümetin düşmesi ile muhalefet yönünden zaferle sonuçlanıyor.
Oyunun ikinci perdesi
Devlet başkanı baştan itibaren hükümeti destekleyen Rusya'ya sığınıyor. Başta başkent Kiev olmak üzere diğer şehirlere de sıçramış olan olaylar bitip Ukrayna normalleşirken bu kez Kırım karışıyor.
Kırım parlamentosu bağımsızlık için Referandum kararı alıyor.
Rusya karışıklığı ileri sürerek, kırımda yaşayan Rusların ve diğer Kırım halkının güvenliğinin tehdit edildiği savı ile Kırım'a giriyor.
Bu aşamadan sonra Rusya Kırımdan hemen çıkmayacaktır.
İlhak edip, Rusyaya aittir aşamasına gelmese bile askeri varlığını 2017 de bitirmeyecektir.
Yakın sonuç
Rusya'nın desteklemediği, karşı çıktığı muhalefet kaybetseydi, desteklediği hükumet yanlıları kazansaydı, Rusya Kırım'ın üstüne bu kadar rahat çökebilir miydi.
Uluslar arası ilişkilerde kimin ne istediği veya kimi desteklediği her zaman görünen değildir.
Sizce Ukrayna' da Rusya kimi destekledi.
Tabiki kadim müttefiki ABD ile müşterek mutabakat içinde yakın orta ve uzun vadeli ULUSAL çıkarlarını.
Peki, Başkent Kiev' deki GEZİCİLER kimdi.
Onlarda uluslar arası güç dengelerinin özgürlükçü ve barışçı gönüllü kurbanları yada samimi çapulcuları.
NOT: (GÜNCELE DEĞMEK İÇİN)
1- Malum olan gurupla, iktidar arasında yaşandığını sandığımız kavga, gerçekte hangi kuvvetler arasında yaşanmaktadır. Harici kuvvet merkezleri bu kavgada hangi beklenti ile kimin yanında yer almaktadır.
2- İktidar ile bütün gemileri yakarak harbe girdiğini gördüğümüz malum olan gurup acaba gemileri nerede yaktı. (Sahile çıkınca mı - Sahili görünce mi - Sahil sandığı mercan adasında mı)
|