ESİRLERİN AĞIZINDAN ÇANAKKALE
Çanakkale, Gelibolu 500 binden fazla gencin hayatlarının ilkbaharını yaşayamadan hayata veda ettiği, metre karesine 6000 merminin isabet ettiği topraklar…
Çanakkale 250.000 şehidin, cennette Hz. Peygamberle(SAV) buluşmak için can verdiği, kan verdiği, kan döktüğü, her santimetre karesi ecdadın ruhunun mirası topraklar…
Çanakkale türkün destanının yazıldığı, Türk’e kefen biçmeye gelenlerin kefeninin biçildiği yer…
Çanakkale’yi ve Çanakkale’de esir düşen düşman askerlerinin ifadelerini ‘T.C. Genelkurmay Başkanlığı Çanakkale Muharebelerinin Esirleri’ adlı eserden okuyalım:
Esirin adı: Amersingron 29. Hint tugayı, 6. Alay (Alay K. Karnel Beros) 7. Bölükte Hindistanlı 12 yıllık asker. Hindistan’daki Karaçi liman şehrinden hareket ettik; üç ay Kantara’da kaldık, oradan sonra bir ay da Port Said’de kaldık. Çanakkale’ye geldik, yaralandım, önce Malta’ya, 27 gün sonra Mısır’a gittim; tedavi olduktan sonra Gelibolu’daki alayıma geri döndüm.
Çanakkale’ye dört Hint Alayı, iki alayı müslüman; bir alayı Gurka, biri de Sih alayı idi; İngiliz’de vardı. Muhaberede yaralandım; Türk kurşunuyla yaralandıığıma inanmayan Bölük Komutanım kendimi yaraladığımı söyleyip kurşuna dizeceğini söyleyince saklanıp ertesi gün Türklere teslim oldum.
Adı: Henri Bournerie, rütbesi onbaşı, 20 yaşında, 175. Alay, 2. Tabur, 6.bölükte görevli,16 Mayıs 1915’te sabah 04.00’te Seddülbahire çıktık.4 Haziranda ilk hücum yaptık, 240 erdik ve 500 metrelik mesafedeki mevzilere hücum ettik. Yarıyolda çivilenip kaldık ordaki harfiyata atladık, kazarak harrfiyatı tamamladık. Orda üç gün aç ve susuz kaldık. İstihkâm askerlerimiz yol kazarak üç gün sonra bize ulaştılar. Ancak 240 kişiden 70 kişi kalmıştık.
24 Haziranda yeni bir hücum yaptık 120 askerdik 30 kişi kaldık. 30 Haziranda üçüncü hücumu yaptık. 250 kişiydik. Gece 02.00 deki bu hücumda başarılı olamadık.Bu süngü hücumunda da 50 kişi kayıp vererek geri döndük. 8 Ağustostaki son hücumda 120 kişiydik. Bu hücumu öğle vakti yaptık. 120 mevcudumuzdan üç kişi kaldık.(1) Başımdan yaralandım. Türk siperinden 25 metre uzakta düştüm. Gece Fransız siperine gittiğimi sanarak Türk siperine geldim ve esir edildim. Dizanteri hastalığı çok yaygın, su, şarap, yemek durumu iyidir. Senegalliler 21 franka kadar maaş alırlar ve onlar gönüllüdür.
Esirin adı: Ernest Stanley, rütbesi Onbaşı, Künye no: 11064, D. Bölüğü 6. Tabur, 32. tugay, 11. tümen. 9 ağustos akşamı esir düştüm. Mevkimin neresi olduğunu bilmiyorum. 27 yaşındayım. Sivilde tuğla fabrikasında işçisiydim. Şikayeti olup olmadığı sorulduğunda yolda bir iki yumruk yedim, cebimde olan 31 şilin 3 peniyi aldılar bu da harp ganimetidir dedi.
Esirin adı: William Blott, rütbesi onbaşı, künye no: 2513, 163. tugay, 54. tümen, 5. taburda görevli 28 temmuzda Liverpool’dan altı tabur, altı buçuk günde Limni’ye geldik, 750 kişi karaya çıktık, diğerleri ihtiyat askeri olarak gemide kaldılar.12 Ağustos 1915’te hücum ederken Türk siperlerine çok yaklaşmışız birden ateş açtılar. 30 kişi bir yere sıkıştık. İki kişi sağ olarak esir edildi. Geri kalanı yaralandı veya öldü. Hücum sırasında sağ kanadımızda Gal Tümeni, sol tarafımızda Saffiks Taburu vardı.
Esirin adı: A. Woodward, rütbesi er, künye numarası 19811, 88.tugay 29. tümende görevli. Mayıs 1915’in sonunda Seddülbahir’de karaya çıktık, ensemden yarallandım Kahire’de tedavi oldum. 6 Ağustos 1915’te siperde 400 kişiydik, muharebe başlayınca hepsi vuruldu. Bende kalçamdan yaraladım; beni esir aldılar. Türkler iyi savaşcı, bizim attığımız bombaları patlamadan alıp bize atıyorlardı.
Esirin adı: S.T.W.Goodwin, rütbesi üsteğmen, Avusturalya İmparatorluk Kuvvetleri 2. Sahra topçu tugayında(Tug. K. Yb. G.J.Johnton) görevli ifadesi: 15 Nisan 1915’te İskenderiye’den Limni’ye geldik. Tayyareyle uçarak görev yapıyordum. Tayyaremde arıza olunca denize düştüm. Sahile doğru yüzmeye başladım. Çok yorulmuşum Türkler kurtardı. Askerin nereye gittiğine, ne kadar olduğuna ve hükümetime karşı bilgi veremeyeceğimi beyan ederim.
Esirin adı: William Horner, rütbesi er, künye no’su 1869, Lancashire piyade alayı 42. tümende görevli ve 18 yaşında. İfadesi: 5 mayısta İlyas Burnu’nda karaya çıkarak Alçıtepe’ye gönderildik.7 ağustosta Alçıtepe’ye hücum sırasında arkamdan giren süngü önümden çıktı. Başımdan da yaralanmışım; olduğum yerde kaldım. Beni esir almışlar.
1-) Adı geçen eser 1. Cilt Syf:84
Devamı Çanakkale’den Mektuplar